• Kontrola bolniškega staleža zniža stroške poslovanja

  2. 1. 2019 | Novice | Detektiv
 • Ustavimo lažne bolniške odsotnosti

  Zmanjšanje bolniške odsotnosti pomeni zmanjšanje stroškov poslovanja!

  Bolniška odsotnost seveda udari po žepu delodajalca, saj plačuje bolniško nadomestilo do 30 dni. Povprečno trajanje bolniškea staleža v Sloveniji se giblje med 10,5 in 13,7 dni v zadnjih nekaj letih. Torej, če bi znižali bolniško odsotnost za 30%, bi v podjetju prihranili ogromno denarja pri nadomeščanju delavcev in stroških operative.

  Kako znižati stroške bolniške odsotnosti?

  1. Pogovorite se z detektivom. Skupaj oblikujte cilje podjetja pri zmanjševanju bolniške odsotnosti.
  2. Dosledno izvajajte kontrolo bolniške odsotnosti. Zaposleni bodo že po prvem obisku detektiva obvestili ostale sodelavce v podjetju. Zavedanje, da bo detektiv opravil kontrolo delavca na bolškem dopustu v praksi pomeni, da bo zaposleni doma, da bo dosledno upošteval navodila za zdravljenje, kar posledično pomeni, da se bo pozdravil prej.
  3. Osebni obisk zdravnika. Detektiv osebno obišče zdravnika in pridobi bolniški red oziroma navodila za zdravljenje na domu po opravljeni kontroli. S tem detektiv prepreči, da bi osebni zdravnik o poizvedovanju detektiva obvestil svojega pacienta.
  4. Izdelava poročila. Detektiv za vsako kontrolo bolniškega staleža izdela poročilo in ga skupaj z bolniškim redom dostavi delodajalcu.
  5. Odstopanje od  navodil za zdravljenje na domu se v podjetju sankcionira. Zaposleni v času zdravljenja ne sme opravljati pridobitne dejavnosti ali kršiti bolniškega reda na kakršen koli drug način. Takšno obnašanje je lahko tudi razlog za izredno odpoved delovnega razmerja s strani delodajalca.

  V podjetjih, kjer smo začeli dosledno izvajati kontrolo bolniške odsotnosti se je le ta znižala tudi več kot tretjino. Kakšen je strošek bolniške odsotnosti pri vas v podjetju in koliko bi radi na leto privarčevali?

  Več o bolniški odsotnosti si lahko preberet tukaj:https://www.detekta.si/bolniska-odsotnost/