• Bolniška odsotnost

 • Bolje preventivna kontrola in ozaveščenost, kakor neupravičeni stroški

   

  Bolniška odsotnost je ena od področij, ki jih zaposleni najpogosteje izkoriščajo na račun delodajalca. Prvih 30 dni je bolniška namreč strošek podjetja. Na tak način je lahko oškodovano tudi za več tisoč evrov letno. Zato se podjetja na nas najpogosteje obračajo prav zaradi bolniških staležev. Dnevno opravimo vsaj eno kontrolo ali nadzor in sum delodajalca se pogosto izkaže za upravičenega.

  Najpogostejše kršitve, ki jih ugotovimo, so:

  • neupoštevanje navodil zdravljenja, ki jih predpiše zdravnik,
  • nedovoljeno zapuščanje kraja bivanja in celo
  • opravljanje dejavnosti za dodaten zaslužek, tudi pri konkurenčnih podjetjih.

  Z ustreznim nadzorom bolniških staležev, si delodajalec lahko prihrani marsikateri neupravičen strošek. Ne gre le za stroške plače, ko je delavec dejansko odsoten in je potrebno nadomeščanje. Upoštevati je potrebno tudi nižjo efektivnost kolektiva in posledično uspešnost podjetja, zaradi uvajanja sodelavcev na nova področja. Zaposleni so zato še bolj obremenjeni, ob daljši odsotnosti je potrebno tudi zaposlovanje dodatnih oseb. Razumljivo je, da se pri tem tudi razpoloženje zaposlenih in splošna delovna klima poslabšajo.

  Delodajalec ima možnost dveh načinov preverjanja upravičenosti bolniške odsotnosti:

  • nadzor bolniškega dopusta, ki traja dlje in zajema nadzor delavca v daljšem časovnem obdobju. Tako ugotovimo, kaj oseba na bolniški odsotnosti dejansko počne. V primeru kršitev lahko delodajalec zakonito ukrepa, saj z naše strani pridobi uradno, pravnomočno poročilo in dokazno gradivo.
  • kontrola bolniškega dopusta se opravlja izključno na naslovu prebivališča zaposlenega. Zaposlenega s kontrolo seznanimo in preverimo, ali upošteva bolniški red. Na tak način se neupravičeno podaljševanje bolniških staležev že brez vsakršnih neugodnih sankcij močno zmanjša. Ozaveščenost in previdnost med zaposlenimi postaneta višji. Ob ugotovljenih kršitvah, svetujemo nadzor.

  V obeh primerih mora biti preverjanje bolniške odsotnosti strokovno in diskretno. Opraviti jo mora oseba, ki obvlada tovrstno komunikacijo z zaposlenimi in natančno pozna mejo dovoljenega nadzora osebe na bolniški odsotnosti.

  Zasebni detektivi smo pooblaščeni za preverjanje zlorab pravic do nadomestila za bolniško odsotnost. Detektivi agencije Detekta imamo pri tem profesionalen pristop in natančno poznamo pravice tako delodajalcev, kakor zaposlenih.

  V kolikor tudi vi razmišljate, da bi svojemu podjetju prihranili stroške neupravičenih podaljševanj bolniški staležev, se obrnite na nas. Detektivi agencije Detekta, smo vam na razpolago 24/7, vse dni v letu. Kontaktirajte nas >>

   

  bolniška odsotnost

  fotovir: zurnal24.si