• Delimo izkušnje: Naj ne bo prijavljen-a, če tam ne živi

   

  Tokrat iz naših izkušenj delimo uporaben nasvet za starše samohranilce. Neredko se zgodi, da partner, ki se odloči oditi iz skupnega gospodinjstva, to naredi čez noč. Lahko ima slabo vest zaradi ozadja odločitve, kot je na primer nov ljubimec oziroma ljubimka. Lahko se tudi o svoji odločitvi enostavno (še) ni pripravljen pogovarjati, želi pa se kar se da hitro umakniti iz razmerja. Zgodi se tudi, da partnerja med razhajanjem teme o spremembi podatkov stalnega bivališča ne želita odpreti, češ da to sedaj ni pomembno. Lahko tudi eden od njiju goji upanje, da se drugi partner nekoč zopet vrne domov, kjer ima prijavljeno stalno bivališče.

  Bili smo priča različnim zgodbam, opažamo pa, da imajo pogosto skupen zaplet. Zlasti kadar v dosedanjem skupnem bivališču ostane starš samohranilec. Razumljivo je, da si le-ta prej ali slej želi urediti olajšave, prejemke in pravice, ki mu pripadajo iz naslova starševstva in socialne zakonodaje. Takšni so recimo znižano plačilo vrtca, otroški dodatek, nenazadnje pa tudi preživnina staršev do otrok.

  Težava, ki se je ob razhajanju partnerji pogosto ne zavedajo nastopi, če imasta oba starša stalno bivališče še vedno prijavljeno na istem naslovu, čeprav družina ne živi več skupaj. Podlaga za izračun višine prejemkov oziroma koriščenje pravic, je običajno namreč povprečni mesečni dohodek na družinskega člana. Izračunava se na podlagi skupnih dohodkov članov družine, ki so prijavljeni na istem naslovu bivališča. Četudi se dohodki nato delijo s številom vseh prijavljenih članov, se pogosto zgodi, da zaradi visokega prihodka partnerja, ki dejansko živi nekje drugje, starš samohranilec prejemka ne dobi, oziroma bo dodeljena pravica bistveno nižja. Zgodba je za starša samohranilca mnogo bolj ugodna, če je na naslovu, kjer biva družina, prijavljen le en od staršev, dejanski skrbnik.

  Zelo dobro vemo, kako težke so razveze in časi, ko se družina razhaja. V detektivski agenciji Detekta se vsak teden ukvarjamo s partnerskimi odnosi in povezanimi vprašanji. Nezvestoba oziroma varanje (>>), skrivanje premoženja, prikrite kraje (>>), tudi med partnerji, odtujevanje otrok (>>) in raznovrstna manipulacija, so le eni izmed njih. Tukaj smo, da pomagamo in žrtvam ob težkih trenutkih stojimo ob strani. Ko za strokovno pomoč nimamo več pristojnosti, vam svetujemo in vas napotimo do ustrezne osebe. Sodelujemo namreč z velikim številom le najboljših strokovnjakov, ki so povezani z našim delom. Vselej pa vam lahko ponudimo roko in naše izkušnje, kot je ta, delimo z vami.

  Dosegljivi smo kadarkoli, 24 ur na dan, vse dni v letu >>

   

  naslov_stalnega_bivalisca