• Droga za posilstva vas čaka v lokalu sredi Ljubljane

   

  Običajen dan, center Ljubljane, kava v znanem lokalu. 15 minut po prvih požirkih kave: povečan utrip srca, vrtoglavica, slabost, težko gledanje, izgubljanje pozornosti. Vse se kasneje stopnjuje še v slabše občutje lastnega telesa, šklepetanje z zobmi, napete mišice obraza, močno potenje in napad panike. Po šestih urah preiskav v ljubljanskem Kliničnem centru ni odkritih znakov neobičajnega delovanja telesa. Šele po nalogu policije s podrobnejšo preiskavo ugotovijo, da se v krvi dekleta nahaja GHB, v uličnem žargonu znan tudi kot tekoči ekstazi ali droga za posilstva.

  Domnevna zgodba? Nikakor! Gre za resničen dogodek, ki ga je z namenom ozaveščanja 20-letna Laura zaupala poslušalcem Radia 1 >>.  Opisano se ji je zgodilo sredi Ljubljane, sredi belega dne, ob kavi, ki jo je naročila v lokalu na Čopovi ulici. Po besedah kriminalistov so takšni primeri tedensko vsaj trije, najpogosteje v nočnem času.

  GHB ali gama hidroksibutirat sodi med sedativne hipnotike oziroma uspavalna sredstva. Je brez vonja, zaznamo pa ga lahko po rahlo slanem okusu. Manjši odmerek učinkuje podobno kot alkohol – osebo sprosti, poveča njeno družabnost, veselje, evforično razpoloženje, zgovornost in libido. Ob večjih odmerkih pride tudi do izgube spomina in celo zavesti. Učinkovati začne po 10 – 60 minutah, učinek pa traja 2-3 ure, lahko tudi cel dan. Običajno se po 5-6 urah izloči iz telesa, zato je testiranje osebe potrebno opraviti prej kot v 5 urah po zaužitju. Mešanje z alkoholom je lahko smrtno nevarno že ob malem pivu, saj lahko pride do zastoja dihanja in nenadne smrti.

  Ker se žrtve pod vplivom GHB pogosto ne spomnijo dogajanja, je droga znana tudi kot droga za posilstva. Ozaveščenost je zato na prvem mestu. Pri tem lahko pomagamo tudi detektivi, ki smo sicer pristojni za izvajanje testov na prisotnost drog v telesu >>. Kadarkoli na javnem mestu oziroma med nepoznanimi ljudmi naročite pijačo v agenciji Detekta svetujemo sledeče:

  • Če je mogoče naročite pijačo v steklenici ali plastenki, ki mora biti originalno zaprta in odprta šele pred vami.
  • Ko zapuščate kraj s pijačo (npr. greste na stranišče), prosite znano osebo, naj skrbno popazi na vaš kozarec, dokler se ne vrnete. Vseeno bolje, da vam znanec med tem spije pijačo, kakor da vam neznanec vanjo nasuje katero od nevarnih psihoaktivnih snovi.
  • Pijače nikoli ne puščajte brez nadzora.
  • Ne sprejemajte brezplačnih pijač s strani neznancev.

  Imejte pri sebi test za ugotavljanje prisotnosti psihoaktivnih snovi v tekočinah. V agenciji Detekta uporabljamo hitre teste za droge, ki jih nudijo pri Sanotestu. Njihova prednost je, da rezultat dobimo po 10 minutah od vzema vzorca in so po zanesljivosti 99 odstotno primerljivi s testi v laboratoriju. S testi, ki jih nudi Sanotest lahko opravimo testiranje za prisotnost sledečih psihoaktivnih snovi:

  • metaamfetamine do 72 ur po zaužitju,
  • THC do 14 ur po zaužitju,
  • amfetamine do 72 ur po zaužitju,
  • kokain do 24 ur po zaužitju,
  • metadon do 48 ur po zaužitju ter
  • opiate do več dni po zaužitju.

  Žepni test za ugotavljanje prisotnosti GHB v tekočini pripravljamo v sodelovanju s Sanotest. Karkoli bi vas v zvezi s tem zanimalo, nas vprašajte brez zadržkov. Tudi za vsa vprašanja v zvezi z opravljanem testov na droge smo vam v agenciji Detekta vselej na voljo. Kontaktirajte nas >>

  Več o izvajanju testov na prisotnost drog smo pisali v prispevku Test za droge ni več tabu, ampak varnost >>

  Več informacij o testih na droge, ki jih nudi Sanotest dobite na njihovi spletni strani >>, kjer jih je mogoče tudi kupiti.

   

   

  droga_za_posilstva